سالمند آزاری چیست | چگونه به سالمندان نیکویی کنیم
سالمندآزاری به هر نوع رفتار یا عمل عمدی یا غیرداشته که موجب آسیب جسمی، روانی، مالی یا اجتماعی به افراد مسن شود، اطلاق میشود. این نوع آزار میتواند در خانوادهها، مراکز مراقبتی یا در هر محیطی که فرد مسن در آن زندگی میکند، رخ دهد. سالمندآزاری میتواند در اشکال مختلفی ظاهر شود که هر کدام تأثیرات منفی بر سلامت جسمی و روانی سالمندان دارند.
انواع سالمندآزاری:
- آزار جسمی: این نوع آزار شامل هرگونه آسیب فیزیکی به سالمند است، مانند ضرب و جرح، آسیبهای ناشی از فشار، سوزاندن یا استفاده از ابزارهای خطرناک. آزار جسمی میتواند به شکستگیها، زخمها و دیگر جراحات منجر شود.
- آزار روانی یا عاطفی: آزار روانی به هر گونه رفتار یا کلامی اطلاق میشود که باعث آسیب به سلامت روحی و روانی سالمند میشود. این نوع آزار میتواند شامل توهین، تهدید، تحقیر، انزوا و یا حتی عدم توجه به نیازهای عاطفی سالمند باشد. این نوع آزار میتواند به افسردگی، اضطراب و احساس بیارزشی منجر شود.
- آزار مالی: سالمندآزاری مالی شامل سوءاستفاده از منابع مالی سالمند است. این میتواند شامل سرقت از حسابهای بانکی، فریب دادن سالمند برای انتقال اموال یا پول به دیگران و استفاده نادرست از منابع مالی سالمند بدون رضایت او باشد.
- آزار غفلت یا نادیدهگیری: غفلت به معنای عدم فراهم کردن مراقبتهای لازم برای سالمند است. این شامل عدم تأمین نیازهای اساسی مانند غذا، دارو، بهداشت، مسکن یا مراقبت پزشکی میشود. همچنین، عدم توجه به سلامت روانی سالمند یا عدم پاسخگویی به نیازهای اجتماعی او از جمله این نوع آزار است.
- آزار جنسی: این نوع آزار شامل هرگونه رفتار جنسی نامناسب با سالمند میشود که ممکن است بدون رضایت فرد صورت گیرد. این نوع آزار میتواند باعث آسیبهای جسمی و روانی جدی شود.
علل سالمندآزاری:
- استرس و فشارهای مالی یا خانوادگی: مراقبت از سالمندان میتواند به دلیل فشارهای مالی و روانی دشوار باشد و در برخی موارد این فشارها منجر به رفتارهای آزاردهنده شود.
- عدم آگاهی: برخی از افراد ممکن است از عواقب آزار سالمندان آگاه نباشند یا فکر کنند که رفتارهایشان قابل قبول است.
- سوءاستفاده از وابستگی: سالمندان ممکن است به دلیل وابستگی فیزیکی یا مالی به دیگران مورد سوءاستفاده قرار گیرند.
- پیر شدن و ضعف جسمی: در برخی موارد، سالمندان به دلیل ضعف جسمی و مشکلات پزشکی قادر به دفاع از خود نیستند و در معرض آزار قرار میگیرند.
پیامدهای سالمندآزاری:
- آسیبهای جسمی: از جمله زخمها، شکستگیها، جراحات داخلی یا سایر آسیبهای فیزیکی.
- مشکلات روانی: سالمندانی که مورد آزار قرار میگیرند، ممکن است به افسردگی، اضطراب، مشکلات خواب، احساس بیارزشی یا حتی افکار خودکشی دچار شوند.
- افت کیفیت زندگی: آزار سالمندان میتواند منجر به کاهش کیفیت زندگی، انزوا و مشکلات اجتماعی آنها شود.
پیشگیری و مقابله با سالمندآزاری:
- آموزش خانوادهها: آگاهیبخشی به خانوادهها درباره حقوق سالمندان و اهمیت مراقبت مناسب میتواند از آزار جلوگیری کند.
- حمایت اجتماعی: ایجاد شبکههای حمایتی از طریق مراکز اجتماعی، نهادهای دولتی و مؤسسات غیرانتفاعی میتواند به شناسایی و کمک به سالمندانی که مورد آزار قرار میگیرند، کمک کند.
- مراقبتهای بهداشتی: مراقبان و کارکنان مراکز بهداشتی باید آموزشهای لازم را برای شناسایی علائم آزار دریافت کنند و به طور مؤثر از حقوق سالمندان دفاع کنند.
- گزارشدهی: اگر فردی شاهد آزار سالمندی باشد، باید بلافاصله آن را گزارش دهد تا اقدامات قانونی لازم انجام شود.
نتیجهگیری:
سالمندآزاری یکی از مسائلی است که میتواند تأثیرات منفی عمیقی بر سلامت جسمی و روانی سالمندان بگذارد. با آموزش، حمایتهای اجتماعی و نظارتهای دقیق میتوان از این مشکل جلوگیری کرد و حقوق سالمندان را به بهترین شکل ممکن حفظ کرد.
سالمند آزاری چیست؟
سالمند آزاری چیست؟
خانواده ها بویژه فرزندان باید بدانند که سالمندآزاری انواع مختلفی دارد و با اگاهی رسانی در این خصوص میتوان امار سالمندآزاری را کاهش داد.
فال شمع آنلاین
مهم ترين بحث در انواع این سو رفتار، سو استفاده مالی از اشخاص سالخورده ای است که به علت کهولت سن یا ابتلا به بیماري های زوال عقل کنترلی بر اعمال خویش ندارند و امور مالی زندگی خویش را به مراقب یا مراقبین خویش سپرده اند. ولی گاهی هم سالمند آزاری از نوع عاطفی و روانی و همچنين غفلت و طرد کردن است. ولی در پایان آخرین نوع سو رفتار با سالمندان، تندخویی جسمی و جنسی است که خوش بختانه از ديگر انواع آن کم تر است و بندرت اتفاق می افتد.
ساده ترین تعریف سالمندآزاری
هر نوع اقدام عمداً یا غیرعمدی یا عدم اقدام- چه یک دفعه چه بارها- که سبب اسیب و ازار سالمند شود به ویژه از طرف کسانی که سالمند با آن ها روابط نزديک دارد و انتظار میرود به آن ها اعتماد داشته باشد. سوءرفتار با سالمندان یکی از پنهان ترین اشکال خشونت در خانواده است.فال
غفلت و بی توجهی به نیازهای سالمند از موردهای سالمندآزاری به حساب می آید . همچنین سالمندآزاری با فشارهای اجتماعي و عدم پشتیبانی اجتماعي هم در ارتباط است. هزینه عاطفی و مالی نگهداری دشوار و مستمر از سالمند یکی از علل سالمندآزاری است به ویژه براي آن ها که از بنیه مالی و اگاهی کمی دارند.
شیوع بیماري های مزمن به ویژه بیماري های روانی و آلزایمر، محدود بودن مرکزهای نگهداری سالمندانی که به این بیماریها مبتلا هستند و هزینه سنگین نگهداری از آن ها، باعث ميشود برخی از فرزندان که توانایی پرداخت این هزینه ها را ندارند، پدر و مادر پیر خویش را در خیابان رها کنند که معمولاً این سالمندان را نیروی انتظامی از خیابان جمع اوري ميکند و به بهزیستی تحویل ميدهد .
شیوع سالمندآزاری در کشورهای مختلف دنیا تفاوت دارد و گاهی این تفاوت قابل ملاحظه است، ولی با اطمینان میتوان گفت که این پدیده نسبتا رایج در تمام جهان کم تر از حد حقیقی شناسایی و گزارش ميشود .
بسياري از سالمندآزاران به سالمندان تحت مراقبت خویش نیاز مالی دارند و با محدود کردن دسترسی آن ها به دارایی، پول نقد یا انتقال اموال به زور ، آن ها را ازار میدهند .
مهم ترين عامل سالمندآزاری همسر، فرزندان یا کسانی هستند که سالمند با آن ها زندگی میکند.
سالمندان احتیاج به محبّت دارند
سالمندان نیازمند محبّت، قدردانی، احترام و توجه هستند، ولی چشم پوشیدن تجارب ، گوشه گیر کردنشان، غر و لند کردن و منت گذاشتن به جهت خدماتی که به آنان ارائه ميشود سبب بروز بیماری افسردگی، تشدید بیماري های قلبی و عروقی و هم به خطر افتادن بهداشت روانی شان خواهد گردید.
به دوش کشیدن مسوولیت زندگی به تنهایی براي سالمند سخت است و میتواند مشکلات جسمی هم به بار آورد،. به همین علت داشتن رابطه اجتماعي مطلوب، شرکت در مناسبتها و حس سودمندبودن میتواند از حیث روحی براي شخص امنیت روانی به وجود آورد .
بسياري از نشانه های سالمندآزاری با زوال عقل مشابهت دارد
بسياري از نشانه های سالمندآزاری با نشانه های زوال عقل یا بیماري هایی که باعث سستی و ضعف میشوند ، مشابهت دارند، ولی بحث و دعوا و تنش مکرر بین مراقب و شخص سالمند و تغيير در شخصیت یا رفتار سالمند میتواند علامتی از سالمندآزاری باشد.
با وجود تأکید زيادي که در فرهنگ ما براي منزلت به بیمار و سالمندان وجود دارد ، سالمندان بستری در بیمارستان انواع مختلف سوءرفتار را تجربه ميکنند . بدین ترتیب آشنایی دقیق سوءرفتار با سالمندان در بیمارستان میتواند اگاهی و حساسیت اشخاص، مدیران، کارکنان و سازمان های مرتبط با این پدیده را افزایش دهد تا براي پيشگيري و طراحی سیستم شناسایی سالمندان در معرض خطر اقدامات موثری انجام دهند.
کاهش وزن و سوتغذیه یا کمابي ، مشکلات جسمانی درمان نشده مانند زخم بستر، محیط زندگی کثیف، رخت خواب و لباسهای کثیف و نشسته و تعویض نشدن لباس ها، استحمام نکردن یا عدم پوشیدن لباس یا پوشش مطلوب در هوای گرم و سرد، محیط زندگی ناامن از نظر گرما و سرما، دادن داروهای زیاد یا کم به شخص سالمند، دست درازی به پس انداز های آن ها، ناسزاگویی به آن ها و تهدید آن ها به فرستادن به خانه های سالمندان هم ازموارد ديگر سالمندآزاری است.
سالمند آزاری در محیط های سازمانی
آزار رسانی به سالمندان می تواند منجر به صدمات جسمی مانند خراش و کوفتگی های جزئی تا شکستگی های استخوانی شود و آسیب های جبران ناپذیری را به سالمندان وارد کند. همچنین اگر این آسیب ها عاطفی و روانی باشند منجر به افسردگی اضطراب خواهد شد. حتی صدمات نسبتا جزئی می تواند باعث آسیب های جدی و مرگ شود. یک مطالعه ۱۳ ساله نشان می دهد احتمال مرگ زودرس قربانیان سالمند آزاری دو برابر بیشتر از سالمندان دیگر است.
پیش بینی می شود با افزایش تعداد سالخوردگان و محدودیت منابع ممکن است نیازهای آن ها به طور کامل برآورده نشده و تعداد افرادی که مورد سالمند آزاری قرار می گیرند افزایش یابد.
عوامل خطر
عوامل خطری که ممکن است پتانسیل آزار به سالمندان را افزایش دهند، در سطوح فردی، روابطی، اجتماعی و فرهنگی اجتماعی شناسایی می شوند.سالمند آزاری چیست؟
فردی
خطرات در سطح فردی شامل ضعف سلامت جسمی و عاطفی، اختلالات روانی و سوء مصرف الکل و مواد مخدر می شود. و سایر عوامل فردی دیگر مثل جنسیت فرد قربانی و وضعیت زندگی مشترک هم احتمال سوء استفاده را بیشتر می کند. در حالی که همان خطراتی که زنان را تهدید می کنند مردان را هم تهدید خواهد کرد اما در بعضی از فرهنگ ها جایگاه اجتماعی زنان در درجه دوم قرار دارد که باعث می شود هنگام بیوه شدن در معرض بی توجهی و سوء استفاده مالی قرار بگیرند.سالمند آزاری چیست؟
ارتباط خویشاوندی
شاید اینطور به نظر نیاید اما متاسفانه در زندگی های مشترک هم احتمال خطر سالمند آزاری وجود دارد. هنوز مشخص نیست که چه کسی مرتکب آزار می شود، همسر فرد یا فرزندان؟ وابستگی فرد قربانی به سالمند آزار، خطر سوء استفاده را که معمولا مالی است را افزایش می دهد. در بعضی موارد سابقه طولانی روابط خانوادگی ضعیف هم می تواند فشار روانی هنگام مراقبت از فرد سالمند را بیشتر کند. هرچه تعداد بیشتری از زنان وارد دنیای کار می شوند فرصت کمتری برای نگهداری از سالمندان دارند، بنابراین مراقبت از افراد مسن فشار بیشتری به آن ها وارد کرده و امکان سالمند آزاری را افزایش می دهد. در این مواقع بهترین گزینه برای سلامت روانی و جسمی هریک از افراد خانواده استخدام پرستار سالمند در منزل است.سالمند آزاری چیست؟
اجتماعی
انزوای اجتماعی مراقبان و افراد مسن و در نتیجه عدم حمایت اجتماعی، یک عامل خطرناک برای سوء استفاده از سالمندان توسط مراقبان است. بسیاری از افراد مسن به دلیل از دست دادن توانایی های جسمی یا روحی و از دست دادن دوستان و اعضای خانواده، منزوی می شوند.سالمند آزاری چیست؟
فرهنگی-اجتماعی
عوامل دیگری که خطر سالمند آزاری را افزایش می دهد عبارتند از:
کلیشه های سن گرایانه که افراد مسن را ضعیف و وابسته به تصویر می کشند.
فرسایش پیوند های بین افراد خانواده.
سیستم های توزیع ارث و املاک، روی توزیع قدرت در خانواده تاثیر می گذارد.
مهاجرت زوج های جوان و تنها گذاشتن والدین در جوامعی که به طور سنتی فرزندان از والدین مراقبت می کنند.
کمبود بودجه برای هزینه های مراقبت.
در موسسات نگهداری از سالمندان هم سوء استفاده بیشتر در موارد زیر رخ می دهد:
پایین بودن استانداردهای مراقبت های بهداشتی، خدمات رفاهی و امکانات مراقبت
پرسنلی با آموزش ضعیف، با حقوق پایین و ساعت های کاری طولانی مدت
محیط فیزیکی کم و سیاست هایی که بیشتر در جهت منافع سازمان عمل می کند تا منافع اشخاص سالمند.سالمند آزاری چیست؟
جلوگیری از سالمند آزاری
جلوگیری از سالمند آزاری
استراتژی های زیادی برای جلوگیری از سالمند آزاری و اقدام علیه آن و کاهش پیامد های آن به کار رفته است. در اینجا به اقداماتی که در کشورهای پیشرفته برای جلوگیری از سوء استفاده انجام شده است اشاره می کنیم.سالمند آزاری چیست؟
کمپین های آگاهی عمومی و حرفه ای
غربالگری (قربانیان و سوء استفاده کنندگاه بالقوه)
برنامه آگاهی رسانی در مدارس
مداخلات پشتیبانی مراقبت (از جمله مدیریت استرس و توجه به مراقب)
تعریف دوباره و بهبود استاندارد های مراکز مراقبت از سالمندان
آموزش مددکار یا افرادی که از بیماران معلول و مجنون مراقبت می کنند.
تلاش برای جلوگیری و ممانعت از سالمند آزاری بیشتر شامل موارد زیر می شود.
اجباری کردن گزارش سوء استفاده به مقامات
گروه های خودیاری
خانه های امن و پناهگاه های اضطراری
برنامه های روانشناختی برای سوء استفاده کنندگان
خطوط راهنما برای ارائه اطلاعات
مداخله و پشتیبانی مراقبان
در حال حاضر شواهدی از اثر بخشی مداخله و پشتیبانی از مراقبان سالمندان در دست نیست. اگرچه پشتیبانی و نظارت رفتار آنها پس از سالمند آزاری احتمال وقوع مجدد آن را کاهش داده است . همینطور برنامه های آگاهی رسانی در مدارس هم کلیشه های منفی نسبت به سالمندان را کاهش داده است.سالمند آزاری چیست؟
همکاری بین چندین بخش می تواند به کاهش سالمند آزاری کمک کند از جمله:
بخش رفاه اجتماعی (از طریق ارائه حمایت های حقوقی، مالی و مسکن)
بخش آموزش (از طریق آموزش و آگاهی رسانی)
بخش بهداشت (از طریق شناسایی و درمان قربانیان توسط کارکنان مراقبت های بهداشتی اولیه)
این مطلب ترجمه شده بخشی از یک مقاله است که توسط سازمان بهداشت جهانی تهیه شده به همین علت بسیاری از اقدامات علیه سالمند آزاری هنوز در کشور ما انجام نشده و اطلاعات کافی هم در دسترس نیست. بنابراین برای جلوگیری از آزار سالمندان هرکدام از ما باید خودمان نقشی را بر عهده بگیریم مثل آگاهی رسانی به فرزندان و گزارش به مقامات، امیدواریم در هیچ کجای دنیا سالمندی مورد آزار و اذیت قرار نگیرد.سالمند آزاری چیست؟
دیدگاهتان را بنویسید