ثواب گوش دادن به قرآن | ثواب گوش دادن به تلاوت قرآن | ثواب گوش دادن به صورت قرآن |
گوش دادن به قرآن در اسلام یک عمل بسیار پرارزش و پربرکت است که ثواب زیادی به همراه دارد. در قرآن کریم و احادیث پیامبر اسلام (صلى الله علیه و آله) و اهل بیت (علیهم السلام)، به اهمیت تلاوت و گوش دادن به قرآن تأکید زیادی شده است. در اینجا به برخی از ثوابها و فواید گوش دادن به قرآن اشاره میکنم:
1. دریافت ثواب مانند تلاوت قرآن:
در حدیثی از پیامبر اسلام آمده است: “مَنْ سَمِعَ آيَةً مِنْ كِتَابِ اللَّهِ لَمْ يَحْضُرْهَا فِي جَمَاعَةٍ فَسَمِعَهَا فِي خَلَاءٍ فَأَصَابَهُ شِفَاءٌ فَيُحْشَرُ مَعَ النَّبِيِّينَ”
ترجمه:
“هر کسی که یک آیه از کتاب خدا را بشنود و در جمع نباشد و در خلوت بشنود و به او شفا داده شود، در روز قیامت با پیامبران محشور خواهد شد.”
این حدیث نشان میدهد که گوش دادن به قرآن میتواند برای انسان، ثواب و پاداش تلاوت قرآن را به همراه داشته باشد.
2. رحمت و برکات الهی:
گوش دادن به قرآن، موجب نزول رحمت و برکات الهی است. قرآن در سوره «فصلت» آیه 44 میفرماید: “وَلَوْ جَعَلْنَاهُ قُرْآنًا أَعْجَمِيًّا لَّقَالُوا لَوْلَا فُصِّلَتْ آيَاتُهُ ۗ أَئِيمَّةٌ مِّنْهُمْ ۚ قُلْ هُوَ لِلَّذِينَ آمَنُوا هُدًى وَشِفَاءٌ” ترجمه:
“اگر آن را قرآن عجمى قرار مىداديم، مىگفتند چرا آياتش روشن و واضح نشده است؟ بگو اين قرآن براى ايمان آورندگان هدايت و شفا است.”
این آیه نشان میدهد که قرآن نه تنها برای تلاوت، بلکه برای گوش دادن نیز هدایتی و شفابخش است.
3. پاکسازی قلبها و روح:
گوش دادن به قرآن، یکی از بهترین روشها برای پاکسازی قلبها و روح است. در حدیثی از امام علی (علیه السلام) آمده است: “الْقُرْآنُ رِدَاءٌ لِلنُّفُوسِ وَجِلَاءٌ لِلْقُلُوبِ.” ترجمه:
“قرآن لباسى براى دلها است و صفايى براى قلبها است.”
گوش دادن به قرآن میتواند موجب آرامش، صفا و پاکسازی قلبها و ذهنها شود.
4. کسب شفاعت در قیامت:
در حدیثی از پیامبر اسلام (صلى الله علیه و آله) آمده است: “إِنَّ الَّذِي يَسْمَعُ قُرْآنَ وَيَحْفَظُهُ، يَكُونُ فِي سَفَرٍ فِي يَوْمِ الْقِيَامَةِ فَيُشَفَّعُ فِيهِ”
ترجمه:
“کسی که قرآن را بشنود و آن را حفظ کند، در روز قیامت در سفری خواهد بود و قرآن شفیع او خواهد شد.”
این نشان میدهد که گوش دادن به قرآن میتواند منجر به شفاعت قرآن در روز قیامت شود.
5. آرامش دلها:
در قرآن کریم، خداوند میفرماید: “أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ”
ترجمه:
“آگاه باشید که تنها با یاد خدا دلها آرام میگیرند.”
گوش دادن به قرآن یکی از بهترین روشها برای یاد خدا و آرامش دل است.
نتیجهگیری:
گوش دادن به قرآن علاوه بر اینکه برکت و ثواب بسیاری دارد، موجب رشد روحی و معنوی فرد میشود و میتواند در زندگی فردی و اجتماعی تاثیرات مثبت فراوانی بگذارد. این عمل نه تنها به شفاء، رحمت و هدایتی که در قرآن آمده، میانجامد، بلکه به تقویت ایمان و ارتباط انسان با خداوند متعال کمک میکند.
ثواب گوش دادن به قرآن
ثواب گوش دادن به قرآن مراتب بهره گیری از قرآن متفاوت است: نظر کردن، گوش کردن،قرائت همراه با نگاه کردن، قرائت از حفظ، قرائت همراه با تدبر، قرائتی که همراه با عمل کردن به دستورات الهی است، و …. هر کدام از این مراحل به نوبه ی خود مستحب و ثواب دارد. در این بخش چند روایت از ثواب گوش کردن قرآن را میخوانید.
در برخی روایات، ثواب قاری و شنونده قرآن، یکسان شمرده شده است و ثواب شنیدن یک آیه از قرآن، برابر با صدقه دادن به اندازه صُبَیر (کوه بزرگی در یمن) است!
استماع به معنی شنیدن است در حالی که به معنا و مفهوم کلام نیز توجه شود. یعنی شنیدن با میل قلبی. توفیق بعضی از عبادتها نصیب همة انسانها نمیشود برای این که از پاداش فراوان آن اطلاعی ندارد. از جملة این عبادتها استماع قرآن کریم است.
در زمینهی فضیلت گوش فرا دادن به کلام خدا روایات بسیار داریم که در ادامه برخی از آنها را آوردهایم:
ثواب گوش دادن به قرآن امام چهارم زین العابدین علیه السّلام میفرمایند:
«مَنِ اسْتَمَعَ حَرْفاً مِنْ کِتابِ اللهِ عَزَّوَجَلَّ مِنْ غَیْرِ قِرائَةٍ کَتَبَ اللهُ لَهُ حَسَنَةً وَ مَحاعَنْهُ سَیِّئَةً وَ رَفَعَ لَهُ دَرَجَةً»
کسی که حرفی از کتاب خدا را بشنود بدون اینکه خود قرائت کند خداوند برایش حسنه ای می نویسد و یکی از گناهان او را محو می کند و مقام او را یک درجه بالا می برد.
(کلینی، محمد بن یعقوب، اصول کافی، ج۲، ص۶۱۲، باب «ثواب قراءة القرآن)
پیامبر اکرم(ص) در باره ثواب شنیدن آیات کلام الله می فرماید:
«هر کس قرآن را بشنود، خداوند به ازای هر حرفی، یک حسنه برای او می نویسند و او در زمره کسانی که قرآن می خوانند و [از درجات و پلّه های بهشت] بالا می روند، محشور می گردد».
(کنز العمّال، ج ۱، ص ۵۳۵، ح ۲۳۹۶)
ثواب گوش دادن به قرآن پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود:
«قارئ القرآن والمستمع، فی الأجر سواء»
تلاوتکننده و گوش فرادهنده به قرآن در پاداش مساوی هستند.
ثواب گوش دادن به قرآن پیامبر خدا صلى اللَّه علیه و آله میفرمایند:
«خداوند، از شنونده قرآن، بلاى دنیا را دور مىكند و از قارى قرآن، بلاى آخرت را».
ثواب گوش دادن به قرآن امام حسن عسگري عليه السلام روايت شده:
«هرکسي يک آيه از قرآن گوش کند و به آن اعتقاد داشته باشد،اجرش بالاتر و بيش تر از انبار طلايي است که در راه خدا انفاق کند».
ثواب گوش دادن به قرآن آداب گوش دادن به قرآن
وَإِذَا قُرِىءَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُواْ لَهُ وَأَنصِتُواْ لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ : و چون قرآن خوانده شود بدان گوش فرا دهید و خاموش باشید، باشد كه مشمول رحمت شوید.( الأعراف : 204)
در مورد واژه «أَنْصِتُوا» گفته اند که از ماده «اِنْصات» به معنى سکوت توأم با گوش فرا دادن است.
این آیه چنان چه از ظاهرش استفاده می شود، کلی است یعنی هرگاه قرآن تلاوت شود، باید انسان سکوت کند و به آن گوش بدهد تا حقایق و نصایحش را درک نماید و از آن بهره گیرد.
برخی از راویان اهل سنت و برخی مفسران شیعی نیز، سکوت را مخصوص نماز می دانند و روایت هایی در شان نزول آیه نقل می کنند که ضرورت سکوت کردن و گوش دادن به قرآن در هنگام برپایی نماز را می رساند، ولی از ظاهر آیه چنین ویژگی برنمی آید، گو این که در مجمع البیان از امام صادق علیه السلام روایتی نقل کرده است که کلی بودن این امر ارشادی را میرساند. آن حضرت چنین می فرماید:
«یَجِبُ الاِنْصاتُ لِلْقُرْآنِ فِى الصَّلوةِوَ فِى غَیْرِها وَ اِذْا قُرِءَ عِنْدَکَ الْقُرْآنُ وَجَبَ عَلَیْکَ الاِنْصاتُ وَ الاِسْتِماعُ: «واجب است در نماز و غیر نماز به هنگام شنیدن قرآن سکوت و استماع کرد و هنگامى که نزد تو قرآن خوانده شود، سکوت کردن و گوش فرا دادن لازم است».( تفسیر «برهان»، جلد 2، صفحه 57)
به هر حال آنچه مسلم است باید مسلمانان در هنگام شنیدن آیات قرآن، هم به احترام کلام خدا و هم برای شنیدن و استفاده کردن و احکام الهی را در زندگی خود پیاده کردن و از نصایح قرآن بهره بردن، سکوت کنند و پیام خدا را با گوش جان بشنوند که هیچ سخنی شیرین تر و دلرباتر و زیباتر و مفیدتر و مقدس تر و ارزشمندتر و شیواتر و موثر از سخن خدا نیست.
داستانی که برای خود من اتفاق افتاده است
در واقع تجاربی که در اثنای حفط قرآن کسب کردم، مرا بر آن داشت تا این مقاله را بنویسم. در آن هنگام که 24 ساعت شبانه روز را همنشین قرآن بودم و حتی به هنگام خوابیدن نیز رادیو قرآن را گوش می دادم و طبعا از اینکه آموزش در خواب راهی مدرن برای آموزش است، کاملا بی خبر بودم.
پس از گذشت ماه ها تغییر بزرگی را در درونم احساس کردم، حس می کردم که تمام سلول های مغزم با شنیدن هر آیه می لرزد و با شنیدن هر آیه واکنش نشان می دهد. در آن زمان قرآن را فقط از طریق شنیداری و با چندین بار تکرار حفظ می کردم و به نظرم این بهترین روش برای من بود زیرا که پس از شنیدن آیات، به آسانی آن ها را به خاطر می سپردم.
تقریبا بیست سال پیش بود که با یکی از دوستانم در مورد تأثیر قرآن بر سلول های مغز سخن می گفتم. اما وقتی در مورد تلاش های دانشمندان برای درمان بیماری های سخت با استفاده از فرکانس هایی صوتی مثل موسیقی، مقالاتی خواندم، بسیار شگفت زده شدم!
امروزه بسیاری از درمان گران صوتی مثل آنی ویلیامز آمریکایی که بیمارانش را با صدای موسیقی درمان می کند، به نتایج مهمی در این رابطه دست یافته اند. اما این نتایج به سبب عدم تأثیر مطلوب موسیقی بر سلول ها، بسیار محدود است.
با توجه به اظهارات گذشته وی اذعان داشت که در درمان سرطان کلن و تومور های بدخیم مغزی و بیماری های دیگر با موسیقی به نتایج ارزنده ایی دست یافته است!
برادر خواننده ام، یاد آوری تأثیرات عدیده ی قرآن پس از تداوم در گوش دادن به آن، خالی از لطف نیست. و هم اکنون بیشتر از هر وقت دیگری احساس توانمندی می کنم و حس می کنم که ایمنی بدنم به شدت افزایش یافته است. همچنین این موضوع به طور محسوسی بر روابط اجتماعی من تأثیر مثبت گذاشته است و خلاقیتم را بیدار نموده است. و این مقاله ی کوتاهی که می نویسم چیزی نیست به جز تأثیر شگفت انگیز خواندن قرآن!
خواننده ی گرامی! با توجه به تجربه ی شخصی ام، شنیدن قرآن به شکل مستمر خلاقیت انسان را بیش از پیش تقویت می کند و این همان چیزی است که برای من اتفاق افتاد. به طوری که در گذشته قادر به نوشتن یک جمله ی صحیح نبودم اما هم اکنون برای نگاشتن یک تحقیق یا مقاله ی علمی فقط یک یا دو روز از وقتم را به آن اختصاص می دهم.
در واقع فوايد گوش سپردن به قرآن به درمان بیماری ها محدود نمی شود، بلکه به پیشرفت و تکامل انسان و بهبود روابط اجتماعی وی نیز، تأثیر انکار ناپذیری می گذارد، همچنین باعث افزایش خلاقیت و پدید آمدن افکاری نو است. این نوشته برگرفته از تجربه ی شخصی من در این زمینه است، خواننده ی گرامی تو نیز می توانی امتحان کنی و به نتایج شگفت انگیزی دست یابی.
ثواب گوش دادن به قرآن حقايق علمی
در سال 1839، دانشمندي به نام “هنریک ویلیام دوف” کشف کرد که امواج صوتی خاصی روی مغز تأثیر مثبت و یا منفی می گذارد. و هنگامی که گوش را در معرض امواج صوتی قرار داد، مشاهده کرد که سلول های مغزی به این امواج واکنش نشان می دهند.
سپس در یافتند که سلول های مغز در حالت لرزش، طول حیاتشان افزایش می یابد، و هر سلول با نظم خاص خودش می لرزد و سلول های اطرافش را نیز تحت تأثیر قرار می دهد. بی شک هر یک از اتفاقاتی که برای انسان رخ می دهد بر سلول های مغزی نیز تأثیر می گذارد، و این در حالی است که هر اتفاق بدی، منجر به ایجاد اختلال در نظم نوسان سلول ها می شود.
سلول مغزی در حالت لرزش دائمی، این سلول دارای برنامه ای بسیار پیچیده است که طبق آن با بلیون ها سلول اطراف خود هماهنگی شگفت انگیزی به وجود آورده است که خود این گواه بر قدرت و عظمت خالق تبارک و تعالی دارد. و هر مشکل روحی می تواند خللی بر اجرای این برنامه داشته باشد که در نتیجه ی این خلل، ایمنی سلول کاهش می یابد و زمینه ی هجوم بیماری ها به آن فراهم می گردد.
زیرا که عمل کرد سلول ها در رساندن اطلاعات به صورت لرزش و تولید رشته های عصبی است که با توجه به آن، قادر به صحبت، حرکت، ایستادن و برخورد با دیگران هستیم.
هنگامی که بعضی از رویداد های منفی و ترسناک و یا بعضی مشکلات در زندگی انسان رخ می دهد، باعث ایجاد نوعی ناهماهنگی در سلول های مغزی می شود. و این ناهماهنگی و به هم ریختگی بسیار خسته کننده و دشوار است، زیرا که مغز انسان کار اضافه بر سازمانی را انجام می دهد که هیچ فایده ای ندارد.
دیدگاهتان را بنویسید